perjantai 26. huhtikuuta 2013

Alkoholi ja alholismi lapsiperheessä

Koska vappu tekee kovaa vauhtia tuloaan,tuli mieleeni eräs hyvinkin tärkeä aihe. Mikä suhtauminen alkoholiin on harmitonta ja mikä ei? 

Vappuna ,etenkin jos on hyvä sää, kadut täyttyy iloisista vapun juhlijoista. Kaduntallaajia on joka lähtöön. On lakitettuja hyvällä fiiliksellä viinipullon kanssa käveleviä ihmisiä,hymyileviä lapsiperheita,normaalia vappumenoa katsomaan tulleita ihmisiä,koiranulkoiluttajia ja vaikka mitä. Kaikilla on hauskaa. Perheet syövät yhdessä ehkä ravintolassa, lapset saavat vappupalloja,paistatellaan päivää puistossa ja juodaan muutama huurteinen terassilla. Terassilla tosin lapsiperheet tarjoavat lapsille limut ja itse juovat siiderit. Mikäs siinä,jos meno pysyy järkevänä ja yleensä pysyy,mutta poikkeuksia on. Siinä ei ole mitään pahaa ett lapset syövät jäätelöt ja aikuiset juovat ne yhdet kylmät huurteiset tuoppinsa. Mutta kun tuoppeja tulee jatkuvalla tahdilla, jäätelötkin on jo syöty ja lapset kysyvät koska lähdetään kotiin,vanhempien vastatessa että "juodaan vielä nää" herää kysyms: Miksi?

Miksi aikuiset ihmiset haluavat niin kovin juoda itsensä humalaan,lasten silmien edessä. Varsinkin pientenlasten. Jo pieni hutikka,erottuu lapsen silmiin heti ja se voi tuntua lapsesta pelottavalta. Monetkaan aikuiset sitä ei ymmärrä että lapsesta voi tuntua pelottavalta että se tuttu ja turvallinen aikuinen tuoksuu pahalta ja käyttätyy vähän omituisesti. 

Jos lapsi joutuu näkemään sen oman rakkaan vanhempansa,äidin tai isän, lyhyin väliajoin humalassa,voi lapsen turvallisuuden tunne järkkyä. 

Mistä tietää koska aikuisella on alkoholiongelma?
"Alkoholistiperheitä on monenlaisia. Joku vanhempi tissuttelee viinipullon joka ilta lasten nukkuessa, toinen ryyppää kerran vuodessa rähinäviinaa. Yhteistä kaiken tyyppisille alkoholisteille on se, ettäalkoholi ajaa ohi muiden tarpeiden ja velvollisuuksien, myös ohi lasten. Humalassa tai krapulassa ei kykene hyvään vanhemmuuteen, eli huomioimaan lapsen tarpeita ja muokkaamaan käytöstään sen mukaan. Kasvatusperiaatteet muuttuvat sen mukaan ollaanko pinnistellen kuivilla, reteesti kännissä vai syyllisyydentuntoisina krapulassa." Kiteyttää lastenpsykiatrian erikoislääkäri Janna Rantala.

Alkoholisti ei siis ole stereotyyppinen kaupan kulman pulsu,joka ryyppää itsensä hirveään humalaan jokaikinen päivä,vaan se voi myös olla se niin kiltti perheenisä,menestyksekäs bisnesmies,kotiäiti tai sairaanhoitaja. Yhtenäinen tekijä on vain se,että kun alkoholi alkaa maistua,kaikki muu unohtuu eikä enään jaksa edes välittää mitä lapset tuntevat. Itse et voi nähdä itseäsi lapsen ,saatika selvän ihmisen silmin,kun olet humalassa,joten et voi kuvitellakkaan miltä se lapsesta tuntuu. "mitä nyt pari kaljaa haittaa" on yleinen käsitys siitä että on ihan okei,ottaa kalja,pari,sitten kolme ja helposti menikin vielä yksi. Ja humala hiipi luokse kuin salaa. Kun lapset ovat humalaisten ihmisten joukossa he altistuvat myös lapsille kuulumattomille asioille kuten seksuaaliselle kanssakäymiselle,rumille puheille. Monesti myös lapsien tapaturmat lisääntyvät ,kun vanhempitai vanhemmat ovat alkoholin vaikutuksen alaisena. Jos on vain toinen vanhempi,joka on tukkihumalassa,helposti huomio menee siihen,eikä niihin ketkä sitä eniten tarvitsisivat: Lapset.

Itse en juo kuin sillointällöin yhden siiderin,mies saattaa juoda lasin punaviiniä. Ei,lapsiperheessä ei tarvitse olla nollatoleranssilla aina,mutta eikö olisi kiva elää ne juhlapyhät ilman alkoholia ja olla niiden lasten kanssa? Jos sitä viinaa on pakko saada,eikö sitä voi laittaa lapsia hoitoon ja mennä sitten itse. Kun tein lapseni,tiesin että sitten ei enään voi tehdä vain niinkuin itse haluaa. Pitää elää myös lasten ehdoilla. Toivoisin että jos perheessä on alkoholi ongelma,he hakisivat apua. Monesti alkoholismi aiheuttaa häpeää koko perheelle,myös lapsille. Lapset saattavat alkaa väheksymään hoivan tarvettaan. Kun lapsi joutuu kantamaan huolta vanhemmasta ,joutuu lapsi laittamaan omat tunteensa sivuun ja nielemään ne oikeutetut vihan tunteet ja tilalle tulee syyllisyys. "voisinkohan tehdä jotain toisin? Teinkö jotain väärin? Juoko äiti tai isä koska minä olen tehnyt jotain väärin?"

Lapsi on niin naiivi,että rakastaa vanhempiaan vilpittömästi ja uskoo kerta kerran jälkeen että tämä oli viimeinen kerta. Alholisti vanhempi rikkoo sen kuvan kerta toisensa jälkeen ja jättää epäluottamuksen lapsen ja vanhempien välille. Tämä on sama myös perheessä,jossa vain toinen vanhempi juo. Äiti tai isä ei voi suojella lapsiaan alkoholisti vanhemmalta jos lapset joutuvat näkeen arkielämässään jatkuvaa humalakäyttäytymistä. Alholismiin myös liittyy hyvinkin usein väkivaltaisuus ja tämä kombinaatio ei sovi edes aikuisen ihmisen silmille,saati sitten pienen viattoman lapsen. Monesti äiti tai isä ei lähde parisuhteesta jossa toinen juo ja/tai lyö. Siksi koska rakastaa sitä toista osapuolta. Tässä kohden on vanhemman mietittävä etenkin ,jos tämä käy jokapäiväiseksi että kumpaa rakastaa enemmän kumppaniaan vai lapsiaan jos apukeinoja ei ole? Mikä meihin ihmisiin menee humalassa?

Alkoholistin lapsi aikuisena saattaa hyvin sanoa että lapsuutensa oli onnellinen kaikesta huolimatta. Alkoholistin lapsi ei tiedä paremmasta,se on ainoa oikea tapa se meidän perheen tapa. Kunnes joskus vanhempana alkaa kiinnittämään huomiota ja huomata että ei sen näin pitänyt mennä. Monet alkoholistiperheen lapsista heijastavat käytösmallia myös suoraan omaan vanhemmuuteensa. Osa ei. Osa pyrkii olemaan paljon parempi ja helposti masentuu kun yrittää ylisuoriutua supervanhempana. Tämäkään tapa ei ole oikein. Monesti unohdetaan alkoholismiperheessä ne hiljaiset sivusta seuraajat. Hekin tarvitsevat apua,siinä missä se vaimo tai mies joka joutuu seuraamaan sitä elämää. Monella nuorella on ongelmia alkoholin kanssa ,koska malli on kotoa opittu ja siihen on helppo turvautua. Monet masentuu,monilla koulumenestys on huonoa.

Joten ensi kerralla kun mietit "eikai pari kolme bisseä mitään haittaa" niin mietippä todella uudestaan. Ei ne muutama saunakalja haittaakkaan,mutta se lipsahtaa helposti ja siihen jää helposti tapana koukkuun ottaa muutama rentouttava kalja. Huolehtikaa lapsistanne ja kohdelkaa heitä kuten heitä ansaitsee kohdella. Lapset ovat meidän tulevaisuutemme ja jos tämän mallin heille haluamme opettaa,ei kovin hyvin mene. Ei ne "nykyajan nuoret" vaan heidän vanhempansa...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti